om te zien

De Grote of Sint-Maartenskerk in Tiel, gewijd aan Martinus van Tours, is een onvoltooide laatgotische kruiskerk bestaande uit een schip met klokkentoren en een losstaande sacristie. De klokkentoren is van tufsteen de schepen zijn van baksteen.

De hoofdbeuk en noordbeuk dateren uit 1420–1430, de dubbele zuidbeuk uit 1450 en de doopkapel in de zuidelijke zuidbeuk uit 1558. Deze werd onder een vier jaar eerder tot stand gekomen librije gebouwd.

De Grote of Sint-Maartenskerk in Tiel

De kerk is gebouwd in 10 gedaantes. De eerste versie van deze kerk was een romaans zaalkerkje. Deze kerk zou in het jaar 1000 de basis zijn van de stad Tiel. Na de oorlog werd deze kerk opnieuw hersteld en werd er aan de kerk een parochie of kerkkantoortje gebouwd. Na het herstel van deze kerk werd doormiddel van een archeologisch onderzoek de oorspronkelijke fundamenten van het koor blootgelegd. De fundamenten zijn op de oppervlakte van het Kerkplein te zien. Ook werden er in de kerk verschillende onderzoeken gedaan op archeologische basis. De Maartenskerk is het oudste gebouw van de stad.

De Sint Victor en Gezellen in Wamel is een driebeukige basilicale kerk met een terzijde staande toren. De kerk is in 1952 gebouwd in een traditionalistische trant, onder lichte invloed van de Delftse school. De kerk vervangt een in 1944 vernielde voorganger.

De kerk is vermoedelijk vernoemd naar de heilige Victor van Marseille, een christelijke martelaar

Sint Victor en Gezellen

De heilige Victor van Marseille leefde aan het eind van de 3e eeuw en was officier in het Romeinse leger. Hij was een christen die anderen opriep om het christelijk geloof uit te dragen bij een eventueel bezoek van keizer Maximianus. Om deze reden werd hij gevangengezet, maar hij bekeerde zijn bewakers.

Hij werd op 21 juli ter dood veroordeeld door middel van verbrijzeling tussen twee molenstenen. De legende wil, dat er bij de terechtstelling een groot wonder geschiedde: het lichaam van Sint Victor doet de molenstenen breken. Uiteindelijk zou hij zijn onthoofd. Na zijn dood stalen de christenen uit Marseille het lichaam van Victor en begroeven het in een grot. Na zijn dood vonden in de grot waarin zijn stoffelijke resten werden bewaard, enkele wonderen plaats.

De heilige Victor is de patroonheilige van de molenaars.

Victor van Marseille
Afbeelding van Sint-Victor in molen Nooit Gedagt te Woudrichem

De Sint-Willibrorduskerk in Beneden-Leeuwen is gebouwd in 1916-1917 als vervanging van het voormalige waterstaatskerkje. De kerk is gebouwd in laat-neogotische stijl en heeft een aangebouwde sacristie.

De kerk bestaat uit een driebeukig schip met de lengte-as in noord-zuid richting, zodanig dat het priesterkoor naar het noorden is gewend en de toren met het toegangsportaal naar het zuiden is gericht. Door bouwkundige fouten bleek de toren veel te zwaar en moest na een zware storm in 1922 met 9 m worden verlaagd om instorten te voorkomen.

Ter linkerzijde van de kerk staat een zandstenen H. Hartbeeld op een bakstenen sokkel met het opschrift: ‘H. HART / VAN JEZUS / ZEGEN ONS’.

In het interieur bevindt zich een groot aantal beelden onder meer afkomstig uit de voormalige waterstaatskerk. Het pronkstuk is het middeleeuwse eikenhouten Madonnabeeld. Ook de gebrandschilderde beglazing is heel bijzonder.

Clemens Willibrord, ook Willibrordus genoemd (Northumbria, omstreeks 658– Echternach, 7 november 739) is een christelijke heilige. Hij was aartsbisschop en missionaris. Willibrord staat ook bekend als de “apostel der Friezen”, soms ook als “apostel van de Lage landen”. Hij ligt begraven in de abdij van Echternach.

 

Sint-Willibrordus met bisschopsstaf en modelkerk
Sint-Willibrordus met bisschopsstaf en modelkerk

om te slapen

Traject

Plaats

Naam

Adres

Contact

Opmerkingen

XVIII

Wamel

Hotel restaurant ‘t Veerhuis

Veerweg

0487501254

 

 

Bed & Broodje

Kerkstraat 72

0487501090

0654638940

XVIII

Beneden-Leeuwen

B&B De Slaapmus

Korte Straat 3

0610650621

Camping Den Hoogen Berg

Molenstraat 14

0487596533

0653108676

Clarapad gaat er langs