Basilica di Santa Chiara in Assisi
Het einddoel: Basilica di Santa Chiara in Assisi

Clara’s pelgrimsroute, ook wel Clarapad genoemd, is een lange-afstand-pelgrimsroute in afzonderlijke trajecten ter ere van het 300-jarig bestaan van het klooster Sint-Josephsberg in Megen in Nederland. Hier wonen en werken de Clarissen in stilte. Het Clarapad wordt cadeau gegeven aan de zusters die tot aan de dag van vandaag de Heilige Clara van Assisi volgen. 

Clara is de eerste volgeling van de heilige Franciscus van Assisi. Franciscus is bekend geworden door zijn bijzondere leefregel, dierendag en de kerststal. De heilige Clara van Assisi is minder bekend. Zij was de eerste vrouwelijke abdis met een goedgekeurde levensvorm. Zij onderhield het heilig Evangelie van onze Heer Jezus Christus en leefde in gehoorzaamheid, zonder eigendom en in kuisheid. Deze levensvorm werd niet alleen bevestigd door de Paus maar werd ook nageleefd door de eerste Orde van de Clarissen in het klooster van San Damiano in de stad Assisi gelegen in Italië. 

Opschieten, aanpakken, alles economisch, effectief, efficiënt en geen tijd te verspillen. Dus druk, druk, druk! Produceren, want dat levert werk en handel op, zodat geld kan rollen want als het geld niet rolt, stagneert de economie. Vrije tijd wordt steeds kostbaarder. De stress neemt ook toe, alles wordt gecompliceerder en de verantwoordelijkheden worden groter.

Clara’s pelgrimsroute is een bedevaart die uiteindelijk naar de Basiliek van Santa Chiara in Assisi gaat waar Clara ligt begraven. Deze pelgrimage verbindt kerken, kloosters, belevings- en meditatieplekken.

Eigenlijk past de Heilige Clara van Assisi (1193-1253) heel goed in onze tijd. Het Clarapad is een antwoord op ‘druk’. Clara gaat met snelle stap en lichte tred door het leven en creëert hiermee rust als antwoord op een druk bestaan.

Maar ja, bereik je rust met pelgrimeren? Het kan door rust te ervaren in de natuur. Zo maak je mooi ruimte in jezelf en met rustig zijn kan je de ruimte gaan ervaren, om zo dichter bij jezelf te komen. Dit kan volgens Clara door het basisniveau van overleven te herijken, in de eigen omgeving aanpassing te doen en de verhoudingen naar buiten nader te bekijken.

Het past zo in onze tijd dat iedereen van harte wordt uitgenodigd om Clara’s Pelgrimsroute (of delen daarvan) te lopen. De rust, de regelmaat, geen telefoon, geen internet, geen tekstberichten, geen krant, geen verplichtingen, maar vaste regelmaat van gebed en/of meditatie, de sobere maaltijden, de eenvoudige slaapplaatsen, geven een nieuwe ordeningen aan het eigen bestaan, aan je hoofd en je lijf.

Lopen van Groningen naar de Clarissen in het klooster Sint-Josephsberg in Megen (en later door naar Assisi) maakt dat al onze inspanningen geen dagen aan ons leven toevoegen, maar door de juiste houding kunnen we wel ‘leven’ aan onze dagen toevoegen.

Pelgrimeren betekent gewoon op pad gaan en daarbij is het pad zelf het doel. Je kunt stap voor stap alles loslaten en tot jezelf komen. Het erfgoed van Clara van Assisi helpt hierbij. Als leidraad voor de pelgrimage, staat er regelmatig een passende tekst, meditatie, lied of overweging van Clara centraal.

Vrede, alle goeds en een gezegende pelgrimage toegewenst.

N.B. Clara’s Atlas van het Clarapad is te bestellen in de webwinkel. Mocht u een routebeschrijving per mail willen ontvangen tegen betaling, dan kunt u een mail naar contact@pelgrimsrouteclarapad.nl sturen.

Hieronder vindt u alle trajecten van de app Clara’s pelgrimsroute.