om te zien

De Heer Die Wederkomt RK-Kerk Oosterwolde

Korte geschiedenis van de locatie Oosterwolde

De voormalige parochie Oosterwolde is nog vrij jong. Pas na de tweede wereldoorlog vestigde zich een priester in Oosterwolde. Voordien was er sprake van zielzorg op bescheiden schaal voor mensen in de kampen Fochteloo en Appelscha en voor de katholieke patiënten in het sanatorium te Appelscha. In de oorlogsjaren waren er tevens katholieke evacués in onze streken. In 1946 werd besloten, ondanks het kleine aantal katholieken, een priester aan te stellen in Oosterwolde en omstreken. In 1950 waren er 50 katholieken.

Hotel de Zon

Hotel ‘De Zon’ waar de eerste vieringen in Oosterwolde werden gehouden

Gezocht werd naar een geschikte locatie om te kerken. Uiteindelijk werd een huis met een schuur gekocht aan de Quadoelenweg. Dit gebeurde via een stroman, want de vestiging van katholieken in Oosterwolde was omstreden. Aanvankelijk werd de mis gevierd in de voorkamer van de pastorie. In december 1957 werd de naastgelegen schuur in gebruik genomen als kerk.

adventskerk
De ‘Adventskerk’ in 1957

Het aantal katholieken groeide. Er kwamen veel mensen uit het midden van het land, vooral uit de omgeving van Amersfoort, om in onze streken een nieuw bestaan op te bouwen. De meeste van hen waren werkzaam in de landbouw.

Vanaf 1969 werd de pastor van Oosterwolde tevens pastor van Zorgvlied. Sindsdien is de samenwerking van Oosterwolde met Zorgvlied gegroeid. In 1972 was Oosterwolde genoodzaakt haar kerk met een nieuwe vleugel uit te breiden. In 1977 werd de katholieke gemeenschap Oosterwolde officieel door de Bisschop verheven tot parochie. De parochie groeide in 50 jaar uit tot een parochie van zo’n 900 leden. In de 80e jaren ontstond een samenwerkingsverband van Gorredijk, Oosterwolde en Zorgvlied (het GOZ) met een pastoraal team, bestaande uit een priester en een pastoraal werkster.

Op 1 januari 2006 sloot de parochie van Drachten zich aan bij het GOZ-verband, dat vanaf toen het GODZ-verband ging heten.

Op 1 januari 2016 is de parochie Oosterwolde opgegaan in de nieuwe fusieparochie Clara van Assisi. Dit is een fusie tussen de parochies Gorredijk, Oosterwolde, Drachten en Zorgvlied. De voormalige parochies van deze fusie, zijn nu gewijzigd in locatie gemeenschappen.

Bronnen: www.kerkenvisieonline.nl & www.claravanassisi.nl 

Dorpskerk Elsloo

De zaalkerk uit 1913 met recht gesloten koor is de vervanging van een kerk uit 1632.

De kerk met dakruiter heeft jugendstil-elementen.

De rondboogvensters en roosvensters zijn voorzien van glas-in-lood. De kerk is een rijksmonument.

Dorpskerk Elsoo

De klokkenstoel met schilddak naast de kerk is in 1987 vernieuwd. Er hangt een klok uit de 15e eeuw en een klok uit 1953.

Bronnen: www.wikipedia.org & www.ooststellingwerf.nl

klokkenstoel elsloo

Heilige Andreaskerk in Zorgvlied

RK-kerk gebouwd in 1924 in Traditionalistische stijl in opdracht van de Heilige Andreasparochie.

De ontwikkeling van Zorgvlied en de parochie zijn nauw verbonden met de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Centrale rol daarbij speelt de figuur van Lodewijk Guillaume Verwer die samen met zijn vrouw Johanna Cornelia Ludovica van Wensen staan afgebeeld in de glas-in-lood ramen van de absis. Verwer bouwde rond 1880 Huize Zorgvlied en had daarin een huiskapel. Daarna werd op de huidige locatie een bijgebouw van een herenhuis omgebouwd tot kerk. In 1884 werd de kerkelijke parochie Heilige Andreas opgericht. In 1923 werd een begin gemaakt met de bouw van de nieuwe kerk.

Bronnen: www.wikipedia.org & www.orgelsite.nl

 

Zorgvlied Sint-Andreaskerk

om te slapen

Traject

Plaats

Naam

Adres

Contact

Opmerkingen

IV

Oosterwolde

Fletcher Hotel De Zon

Stationsstraat 1

0516512430

IV

Langedijke

B&B Klokhuis

Steenmaatsdijk 2

0642759291

IV

Elsloo

B&B De Eikenhorst

Eikenhorst 6

0630972635

Diner op verzoek

 

 

Camping en B&B De twee provinciën

De Monden 3

0630073328

Clarapad gaat er langs; trekkershut

 

 

B&B Janneke

Hoofdweg 20

0646108292

IV

Zorgvlied

Camping Park Drentheland

De Gavere 1

0521388136

Twee trekkershutten