om te zien

Wilhelminaoord

Wilhelminaoord werd in 1821 als kolonie gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid die in 1818 startte met de ontginning van terreinen in Zuidwest-Drenthe en het aangrenzende Friesland en Overijssel. De plaats werd genoemd naar de moeder van koning Willem I, de op 9 juni 1820 overleden Wilhelmina van Pruisen. De maatschappij bood een eenvoudige woning, een klein lapje grond voor de kansarme bevolking uit grotere steden. Wilhelminaoord werd een dorp voor de kolonisten, evenals Frederiksoord en Willemsoord.

De Maatschappij van Weldadigheid was een neutrale organisatie, maar stimuleerde wel het kerkbezoek van de kolonisten. Volgens Johannes van den Bosch, de stichter van de maatschappij, was godsdienst een mogelijkheid om het zedelijk peil van de kolonisten te verhogen.

Aanvankelijk werd vooral gebruikgemaakt van de bestaande kerken in dorpen in de omgeving. Kolonisten waren verplicht de kerk te bezoeken. Bij het verzaken van deze verplichting werd een boete van twee stuivers opgelegd. Vanwege de grote afstand naar deze dorpen en de toename van het aantal kolonisten werden er later ook in de kolonies kerken gebouwd.

De kerk van Wilhelminaoord, ook wel het koloniekerkje van Wilhelminaoord genoemd, is een in 1851 gebouwde hervormde kerk ten behoeve van de kolonisten.

Het kerkje en naastgelegen pastorie hebben inmiddels een andere bestemming gekregen.

Bron: www.wikipedia.org

Kerk Wilhelminaoord

om te slapen

Traject

Plaats

Naam

Adres

Contact

Opmerkingen

VI

Eesveen

Natuurcamping De Hoogte

Jhr H.A. van Karnebeeklaan 2

0654621432

Twee trekkershutten; aan het Clarapad

VI

De Bult

Hotel-Restaurant De Eese

Duivenslaagte 2

0521511454

Clarapad gaat er langs

VI

Steenwijk

Fletcher Hotel-Restaurant

Woldmeentherand 15

0521512311

 

 

 

B&B Slapen in de kerk

Burg. H.G. Reinenstraat 1

0521518360

0650991957

In het gebouw is ook een glas-in-loodatelier gevestigd; aanrader!