om te zien

De Grebbelinie was een voorverdediging van de Hollandse Waterlinie, een Nederlandse verdedigingslinie, gebaseerd op inundatie (het opzettelijk onder water zetten van een gebied). Deze linie liep door de Gelderse Vallei vanaf de Nederrijn bij de Grebbeberg te Rhenen langs het Valleikanaal en de Eem tot aan de Zuiderzee, later het IJsselmeer.

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden begon in 1745 met de aanleg van de Grebbelinie om Holland te

beschermen tegen inval van vijanden. Diverse onderdelen uit die tijd zijn nog steeds in het landschap te herkennen, zoals de Groeperkade en Fort Daatselaar.

Fort Daatselaar

In 1794, tijdens de Eerste Coalitieoorlog is de linie voor het eerst gebruikt, zij het uiteindelijk zonder succes, tegen de inval van de Eerste Franse Republiek.

Tot laat in de 19e eeuw werd de Grebbelinie onderhouden. Hoe langer echter de linie ongebruikt werd gelaten, hoe minder de noodzaak ervan werd gevoeld. In 1926 werd een groot deel van de vestingwerken opgeheven.

In 1939 is de in onbruik geraakte linie toch nog een keer in werking gesteld. In de plannen van de opperbevelhebber van het leger, generaal Reijnders, nam de linie de rol in van voorverdediging van de Vesting Holland. Op het laatste moment (februari 1940) besloot de nieuwe bevelhebber generaal Henri Winkelman de hoofdverdediging in de Grebbelinie te voeren. De inundaties werden in werking gesteld tussen de Grebbeberg en het IJsselmeer. Bij de Duitse invasie werd hier enkele dagen standgehouden door het Nederlandse leger.

Kasteel Renswoude, vroeger Borchwal, is een kasteel en ridderhofstad met bijbehorend landgoed. Waarschijnlijk dateert het eerste huis uit einde 14de eeuw. Wellicht wijst de naam op een borgwal die om het kasteel heeft gelegen.

In 1654 werd het versterkte huis gesloopt en vervangen door een landhuis.

Het huidige huis, in Hollands-classicistische stijl, is waarschijnlijk op de middeleeuwse fundamenten gebouwd.

Renswoude

De tuin is een typische Engelse landschapstuin (Romantische periode). Deze tuinen kenmerken zich door een weelderige begroeiing, maar op elk punt in de tuin moet je een doorkijk hebben, naar het centrum, oftewel het kasteel. De provinciale weg, Renswoude – Veenendaal, is hier ooit dwars doorheen aangelegd. Hierdoor lijkt het alsof de tuin uit 2 stukken bestaat. De personeelswoningen staan nu ook langs deze weg, maar behoorden echter bij deze Heerlyckheid, zoals het kasteel met zijn landerijen werd genoemd.

De Koepelkerk in Renswoude is gebouwd tussen 1639 en 1641. De architect van de kerk is Jacob van Campen, die onder andere bekend is als architect van het Paleis Noordeinde in Den Haag en het Paleis op de Dam te Amsterdam. Opdrachtgever was Johan van Reede, de Heer van Renswoude, die later ook het naastgelegen Kasteel Renswoude liet bouwen.

Het vloerontwerp is een Grieks kruis met korte armen, waardoor het een zeer compact gebouw is. Boven de kruising bevindt zich de achtzijdige koepel, die in de kerk rust op zogenaamde Ionische zuilen.

Bronnen: www.reliwiki.nl, www.wikipedia.org & www.regiobeeldbank.nl

koepelkerk renswoude

om te slapen

Traject

Plaats

Naam

Adres

Contact

Opmerkingen

XV

Renswoude

Camping de Grebbelinie

Ubbeschoterweg 12

0318591073

Diverse trekkershutten te huur

 

 

Minicamping Groeperkade

Groeperweg 9

0623027196 0651951691