Franciscus

De monstrans DURVEN BIDDEN

Franciscus

De geplande activiteiten van het Clarapad kunnen doorgang vinden ondanks de coronapandemie. Gelukkig zijn de activiteiten om het Clarapad te ontwikkelen digitaal en buiten. Zo verdiepen we ons verder in de app, site en atlas en hierdoor krijgt het Clarapad meer vorm. Het Team staat vandaag stil bij het thema DURVEN BIDDEN.

De afgelopen maanden hebben ons misschien wel extra doen beseffen hoe waardevol de Eucharistische aanbidding is. De Eucharistische aanbidding, het Lof of de Laudes vespertinae is een plechtigheid in de Katholieke Kerk, waarbij het Allerheiligste in de monstrans op het altaar wordt uitgesteld.

In de eerste golf van de pandemie is de monstrans gebruikt bij de aanbidding in de Heilige Andreas kerk te Zorgvlied. Een parochiaan heeft elke zondag een aanbidding gedaan voor de Parochie.

Ook Clara van Assisi is vaak afgebeeld met de monstrans. Meestal met een monstranshouder maar soms met een afbeelding van een kistje. De monstrans is pas uitgevonden in de 14de eeuw en is ontstaan uit de reliekhouders van de middeleeuwen, waarin iets bewaard werd van een heilige. De Heilige Clara had voorkeur voor een kistje. Het kistje heeft ons geïnspireerd bij het maken van het nieuwe logo voor het Clarapad.

Veel mensen bidden thuis door verbonden te zijn met de Eucharistieviering op de televisie. In deze televisieviering wordt elke week een gebed getoond, wat meegebeden kan worden om het Allerheiligste uit te stellen. Het is belangrijk om te durven bidden. Als je bidt, richt je je naar een ander…. God. Dit kan troost bieden, afleiding geven, rust brengen en/of een focus geven waar het écht om gaat. Bidden is een weg om in stilte inspiratie op te doen.

Durf te bidden!