over druk

Over Druk

over druk

Opschieten en aanpakken. Hoeveel werk kun jij in een uur doen.

Economisch, efficiënt, geen tijd verspillen.

Als je jong bent blijf je lang studeren. Als je zestig bent ga het liefst met pensioen.

De mensen tussen 30 en 60 moeten het verdienen in ons land.Die ijveren voor een korte werkweek, immers je leeft niet om te werken maar op te leven. Maar ja, de economie, concurrentiepositie, vrije handelsmarkt, harde Euro, brandstofprijzen, onzekerheid van de pensioenen. Toch maar een paar jaar langer werken voor zekerheden.

We produceren, want dat levert werk en handel, we zorgen dat het geld rolt, want als het geld niet rolt, stagneert de economie. Dus, druk, druk.

Vrij tijd wordt steeds kostbaarder, we hebben de vrij tijd nodig om los te koppelen van de werkstress. De stress neemt ook toe, het werk wordt gecompliceerder en verantwoordelijkheden groter.

Wat zie nu, er ontstaat een vrij tijd industrie die ons wijsmaakt dat we met onze vrij- tijd van alles en nog wat moeten doen, Hup in de auto, op weg naar een pretpark, survivallen, nieuwe activiteiten ontplooien.

Al met al zijn we zo intensief aan het ontspannen, dat op werk uitgerust moet worden

Maar ja, dat kan niet er moet geproduceerd worden. Uiteindelijk toch een keertje in de ziektewet, dit houdt niemand vol.

U weet het, alles op zijn tijd, dat staat zelfs in de bijbel geschreven.

Het past zo in onze tijd. Maar de reactie van Jezus, die past ook in onze tijd.

Dat noemen we toch onthaasten. In Amerika hebben ze voor de spaarzame tijd die de ouders nog met hun kinderen doorbrengen de uitdrukking: Quality-Time of wel Kwali-Tijd.

Is het niet opvallend dat veel drukke managers een kloosterweekend mee maken.

De rust de regelmaat, geen telefoon, geen internet, geen appjes of krant, geen verplichtingen, maar vaste regelmaat van gebed, de sobere maaltijden de eenvoudige kamer, geven een nieuwe ordeningen aan je bestaan, aan je hoofd en je lijf.

Een mooi gezegde dat hier goed bij aansluit zegt”: We kunnen met al onze inspanningen geen dagen aan ons leven toevoegen, maar door de juiste houding kunnen we wel leven aan onze dagen toevoegen.

Maar leven we niet in een gekke tijd? EN TOEN KWAM CORONA……

Zr. Melchtildis, medeklinker van de Clarissen te Megen in Nederland